Polydactyl

Hva er Polydaktyli?

Polydaktyli innebærer flere tær. "Standard-pote" (som jeg kaller non-poly) Maine Cooner har fem tær fram og fire tær bak, men en polydaktyl Maine Coon har én til tre ekstra tär på hver pote eller bare på frampotene. Dette gjør at katten får større labber og klarer lettere å gripe og å holde seg over snöen.

Polydaktyli hos Maine Coon har forekommet i alle år. Så å utelate polydaktyle fra avelen på Maine Coon, er å utelate en del av opprinnelsen til rasene. Disse kattene har stamtavler og er "ekte" Maine Cooner på lik linje med andre non-poly Maine Cooner.

Poly Maine Coon skrives med ett eller to P i slutten på stamnavnet, avhengig av hvor mange poter som er poly (ekstra tå/tär på frampoter = P, ekstra tå/tär på alle fire poter (kalles også for 4W) = PP). I TICA registreres polydaktyle Maine Cooner med SBV i registreringsnummeret, og non-poly Maine Cooner registreres som SBT.

Har dette noen helserisiko?

Motstandere til Polydaktyle katter sier at dette er en genfeil/mutasjonsfeil/defekt som har skadelige bivirkninger. Disse utsagnene blir nå færre og færre da de har ingen beviste vitenskapelige studier bak seg. Polydaktyli arves dominant, så skal du avle på det må enten mor eller far eller både mor og far være polydaktyle.

Genene består av en liten bit av et DNA-molekyl. Noen ganger blir det feil ved celledelingen så at en bit av et DNA-molekyl, kanske en liten del av et gen, blir annerledes enn den opprinnelige molekylen. Cellen med dette feilaktige DNA-molekylet deler seg deretter og sprer feilen videre. Till og med kjønnscellene kan få et "defekt" DNA-molekyl, og da får alle celler i den nya organismen samme feil. Man sier da at en mutasjon har oppstått. En del mutasjoner forandrer ikke individet i det hele tatt. Andre gir en så drastisk forandring at individet ikke kan overleve, men en del mutasjoner gir endrede men fortsatt livsduglige individer. Eksempel på slike mutasjoner kan være nonagoutigenet (ingen mønster) och dilutionsgenet (blå/creme fargen) på katt. En del mutasjoner gir til og med individer som har lettere å klare seg enn andre. Da kommer dette nye anlaget å spre seg og dyret- eller vekstarten har da forbedret seg takk være mutasjonen. Det er dette som ligger til grunn for Darwins utviklingslære. Det naturlige utvalget passer på sånn at mutasjoner som for eksempel et dyr har nytte av bevares, mens skadlige mutasjoner sålles bort. Ettersom Maine Coonen "ble til" før vi kom inn i bildet og avlet videre på dem, så har dem også utviklet seg av seg selv. Det naturlige utvalget har passet på og bevart polydaktylimutasjonen som har positiv effekt på individet.

Polydaktyli gir ingen helse- eller fysiske skader, men snarere forbedrer motorikken.

Desverre får ikke polydaktyle stilles ut på utstillinger arrangert av FIFe, da det ville gjort at godkjennelsen av rasen ville tatt lengre tid og de valgte da heller å holde det usagt. TICA er verdens største genetiske database for katter. De tillater poly og her kan du da selvsagt også stille ut. Raseringen Maine Coon-katten arrangerer uoffisielle utstillinger i Sverige annethvert år der poly er velkomne. Kjøper du derimot en standard-pote Maine Coon av oss, så kan du stille den i FIFe selvom dens søsken er poly.

Begreper

Polydaktyle katter kan få ulike type tär. De forskjellige formene har forskjellige begreper som jeg vil gå gjennom her. Jeg bruker noen av de engelske uttrykkene for å gjøre det enklest mulig.


På bildet ser du en non-poly frampote med 5 tär, altså 5 digits/fingertips, hvorav 4 tär er standardtär og den siste, lengre opp på poten, kaller vi for en dewclaw.

Hver pote har 7 puter; 5 tär ("fingertips") med klør, én stor pute som kalles for en palmar/plantar pad, og til sist håndledsputen som kalles en wrist-pad. Den er mindre og sitter mye høyere opp.

Non-poly bakpoter har 4 standardtär med 5 puter der 4 er digits og den 5. er the palmer/plantar pad.


En polydaktyl pote er enten formet som en vott med en, to eller tre tomler som har hver sin egen "palmar/plantar pad", og kalles derfor for mittens. Eller som en pattyfoot som har en hel "palmer pad" til alle tærne slik at tassen blir mer som en ekstra stor tass og de ekstra tærne sitter rett ved siden av standardtärne. En pattyfoot har også en, to eller tre ekstra tær.DEWCLAW

En tå eller tommel (thumb) som ikke når gulvet. Den har ingen palmar pad, bare én terminal pad (fingertip). Den er lösere enn de andre tärne og vekten til katten kommer ikke dit når katten går, men brukes mer ved klatring.


En digit på en kats pote. Det er et generelt begrep som kan brukes på alle tærne, om det er en dewclaw eller en tommel osv.


TOMMEL

For å klasses som en tommel må den ikke bare ha en terminal pad (fingertip), men også en ekstra palmar/plantar pad. En katts tommel stikker ut i en annen vinkel enn de andre tærne, som en tommel på en vott. Den kan "vrikkes" uavhengig av de andre tærne og den når gulvet. Når katten står og går, gir den støtte til kattens vekt.


BAKPOTER

Når ekstra digits oppstår på bakpotene, er det ofte i form av en dewclaw eller en ekstra tå, og noen ganger en tommel. På grund av at bakpotene er konstruert på en annen måte enn frampotene, blir det aldri noen riktig tommel der. Selv om den har den separate puten, har den ikke den andre vinkelen som frampotene har. Alikevel er det ikke umulig at det oppstår, men det er ingen vanlighet siden det oftest dreier seg om ekstra tær eller dewclaws.


NUB

En digit som ikke er fullt utviklet og ikke kan klasses som de overnevnte begrepene, defineres som en nub. Det kan være som små klumper som ikke har vokst seg ut av huden (ses tydeligere på røntgen) og egentlig skulle vokst seg til å bli en dewclaw, en tå, en ekstra tå eller en tommel om bare utviklingsprosessen ikke hadde blitt stoppet eller hindret.


Kildene jeg har brukt for å formulere teksten på denne siden er Pawpeds.com/pawacademy og Polytrak.netFor mer informasjon om polydaktyli, gå inn på nettsiden polytrak.net.

På polytrak finner du informasjon og artikler om variasjoner av polygenet, genetiske studier om polydaktyle Maine Cooner, historien om godkjennelsen av polydaktyle katter i showringene, gratis swab tester for polydaktyle Maine Cooner og mye mye mer.


mcpolydactyl.com står det enkle tekster, fine bilder og linker til en hel del artikler og forskninger kring polydaktyle Maine Coon.


Oppdretterene OldyGoody og Pristine Paws har samlet en del informasjon om polydaktyli på sine hjemmesider. Der finner du artikler og forskninger verdt å lese!


Jeg vil også varmt rekommendere å lese artikkelen til Monica A. Sundset på Alterskjær. Monica har samlet en hel del faktabasert informasjon og laget en veldig oversiktlig tekst over hva polydaktyli er. God lesning!