The breed

Best Maine Coon of the Year

MTNEST PAINT TO SAMPLE

Brown Classic Torbie/White

Best Maine Coon Kitten Of The Year

COONAMOR WE WILL ROCK YOU

Brown Classic Tabby

Best Maine Coon Polydactyl Of The Year

GOLDENTOWNCOON CHITOS

Brown Ticked Tabby/White

Best Maine Coon Alter Of The Year

MTNEST LORD NELSON OF HIGROVE

Brown (Black) Classic Tabby/White

Best Maine Coon Polydactyl Kitten Of The Year

LEATHERANDLACE BUG A BOO PP

Red Classic Tabby/White

Best Maine Coon Polycatyl Alter Of Thea Year

PFUNKYFEET BENTLEY ROGUE BURT

Black/White

HISTORIE

Maine Coonen har mange forskjellige fortellinger om hvordan den ble til. Den mest kjente er fortellingen om hvordan vildkatten parredes med en vaskebjørn i staten Maine. Dette er biologisk umulig, men en morsom historie å fortelle da de har visse likheter med størrelsen og halen til en vaskebjørn, og i tillegg liker de jo vann.

Maine Coon kommer antagelig opprinnelig fra kryssninger mellom angorakatter og andre langhårede katter som kom till staten Maine i Amerika med sjømenn, og korthårede amerikanska katter. Muligvis tok også vikinger med seg katter till Amerika, da Maine Coon och Norsk skogkatt (som reiste med vikinger) har mange likheter.

Det sies også at innbyggerne i Maine som hadde egne båter, ofte tok med seg sine familier på reise til fremmende land. Og på båten kunne barna ha kjæledyr for å roe seg ombord. på denne måten fant katten seg veier til nesten alle kyststeder.

Det sies at når huskatten parredes med en langhåret katt i Maine, tok sjømennene katten med seg tilbake til New England der bare de sterkeste kattene overlevde det harde klimaet. Gårdseierne satte også stor pris på de store, sterke og smarte musejegerne.

Allerede i midten av 1800 tallet var Maine Coon populær i USA og ble kaldt for "Maine Cats" pga sin opprinnelse i Maine. "Maine-Kattene" som dominerte rasen på den tiden var bruntabby møsntret. Alle de andre fargene ble omtalt som "Maine shagged".

I 1861 gjorde den første Maine Coonen succé på utstillinger og enda flere på utstilling i 1895 ved Madison Square Garden Show. Men så tok den mer eksotiske rasen perser og siameser over oppmerksomheten. Maine Coon interessen kom ikke tillbake før rundt 1950 fra en liten gruppe hengivne oppdrettere i USA, og vokste deretter fort. I 1968 ble The Maine Coon Breeders and Fanciers Assosiations (MCBFA) stiftet og en standard på rasen ble satt. Ikke lenge etter kom alle de andre amerikanska klubbene med godkjenning, registreringer og retten til titler på Maine Coon igen.

RASEN I NORGE

Rasen kom først på utstillinger i Europa i 1978 da den ble vist fram i det tidigare Vest-Tyskland. I 1986 kom den till Sverige, og noen år senere til Norge der den har vokst til å bli Norges mest populære katterase i dag. Selv om dette er en populær katt i Norge, er det ikke alltid lett å finne avelskatter som stemmer med kriteriene som uppdretterene har. Det er også viktig att det ikke forekommer inavel og mutationer som leder til ulika sykdommer. Derfor importeres det iblant Maine Coon katter fra andre lender og også fra selveste Maine i Amerika. Kattene fra Maine blir håndplukket fra gårder, testet for alt vi kan teste for og registrert som F1 (foundation generasjon 1). Neste generasjon etter en F1 blir registrert som F2, neste som F3, så F4 og deretter har du en fullstendig stamtavle.

PERSONLIGHET

Maine Coon er kjent for å være vennlige kjemper som vet hva de vil. Som angorakatten, liker de vann og tar gjerne litt tid på seg å leke med vannskålen når de skal drikke.

Det er en fantastisk familiekatt og også den størsta tammkatten vi har i dag.

Den er sosial, lett å lære, går bra med både barn og hunder. Den er lojal, selvstendig, lekende og best av alt, liker å være rundt mennesker.

RASENS HELSE

De største Helserisikoene for Maine Coon er HCM, HD, PK og SMA.

HCM er en hjertesykdom som du kan teste ved hjelp av ultralyd av hjertet fra 1 års alder og DNA prøve.
5-10 % av Maine Coon får denne sykdommen.

HD er hofteledsdysplasi som kan oppdages ved hjelp av røntgen av hoftene, helst ved to års alder. 
10 % av alla Maine Coon har HD av så sterk grad (grad 2-3) at katten ikke kan brukes till avel enligt rekommendasjonene.

PK er en mutasjon som kan lede til blodmangel. Mutasjonen kan oppdages ved hjelp av DNA prøve.
5-15 % av Maine Coon er bærere av denne mutasjonen.

SMA er en sjelden form ut av muskelsvinn som kan oppdages ved hjelp av DNA prøve.
1 % av alle Maine Coon er bærere av denne mutasjonen som kan lede til muskelsvinn.

Pawpeds har derfor et helseprogram for oppdrettere, der testresultatet offentligjöres på pawpeds hjemmeside. 

TICAS STANDARD (google translate)

Samlet balanse og proporsjon er avgjørende for Maine Coon, og ingen funksjon bør dominere øyets oppmerksomhet over andre.

Hodet:

Form: Bred modifisert kile. Størrelse i forhold til kroppen. Noe lengre enn bred. En tydelig boks kan ses under høye fremtredende kinnben.

Øyne: Store, lett ovale, vises runde når de er vidåpne. Ytre hjørnet av øyet peker mot ytre bunnen av øret. Wide-set. Farge: Alle nyanser av grønt og/eller guld. Ingen forhold til pelsfargen . Blå og Odd-øyne akseptert i hvite og particolors.

Ører: Store, brede ved basen med ytre basen satt bare litt lenger tilbake enn indre base. Ytre basen like over nivået av toppen av øyet. Ytterkantene har en veldig svak utover tilt som ikke er over kl. elleve og en. Satt ganske høyt på hodet med innerkanten av basen ikke mer enn ett øre bredde fra hverandre. Høyere enn bredden ved bunnen, men likevel i balanse med hodets lengde. Moderat spisse ører kommer høyere på grunn av gaupetufser. Innredning utover ytterkanten av øret.

Hake: Bred og dyp nok til å fullføre firkantet utseende rundt snute. Fast, i linje med overleppen.

Snuteparti: Kvadratisk.

Profil: forsiktig buet panne. Lett konkav kurve på neseryggen strømmer til en glatt neselinje. Svak neseknekk tillatt hos kattunger.

Kropp:

Bryst: Stor, lang, rektangulær, lik i bredde fra skuldrene til hoftene. Bredt bryst. Hunkatter kan være merkbart mindre enn hankatter.

Benstruktur: Betydelig.

Muskulaturen: Betydelig, kraftig.

Ben: Medium lengde for å danne et rektangel med kroppen.

tasser: MC: Store, runde og godt tufset. MCP: Store, godt tufset. Ytterligere tær tillatt på enten fram eller baktasser eller begge deler. Tassene kan være som votter eller "Patty fots". Symmetrisk uttrykk foretrukket . Maksimalt 7 tær på hver tass.

Hale: Minst like lang som kroppen. Bred ved roten og gradvis avtagende til spissen med full, flytende pels.

Pels/Farge/Mønster: 

Lengde: Ujevn; kortere på skuldrene, gradvis lengre nedover ryggen og sidene. Lang, full, raggete pels på magen og buksen. Halepels; lang, full, flyter. Brystet; ruff blir mer utviklet med alderen.

Tekstur: Allværs-pels. En liten underull gir pelsen en kropp, men pelsen faller fortsatt jevnt. Ikke bomullsaktig.

Farge: Particolors må ha litt hvitt på alle fire beina.

Generell beskrivelse: 

Maine Coon er Amerikas innfødte langhårede katt. Rasen, med sin hovedsak elskverdig gemytt, utviklet gjennom en naturlig utvelgelsesprosess der bare de sterkeste overlevde. Det bør alltid bli husket at Maine Coon utviklet seg i utgangspunktet som en "arbeids katt" i stand til å klare seg selv i grov, skogs terreng og under ekstreme klimatiske forhold. Maine Coon er en stor rase med store ører, bredt bryst, vesentlig beinstamme, en lang, hard-muskuløs, rektangulær kropp og en lang, flytende hale, og store føtter med dusker.

Tillatt:

Standarden favoriserer hankatten. Det må tas hensyn til en betydelig størrelsesforskjell mellom hankatt og hunkatt. Type bør ikke bli ofret for størrelse. Rase er treg til å modnes. Tillat for stramt øresett hos kattunger og bredere ørestilling hos modne voksne. Polydaktyli er en egenskap med variabel uttrykk og kan produsere alt fra en enkelt ekstra dew claw til ekstra tær på hver fot. Hvilken som helst av disse uttrykkene er akseptable, og det er ingen preferanse for flere i stedet for færre tilleggstær. Polydaktyl-votten kan synes å tå ut.

Straffe: 

Øyne: hellende, mandelformede. Flate topper på åpninger.

Ører: Svært nær, satt rett opp. Smale baser. Wide-set, blusset.

Hake: Svak eller vikende, smal, mangel på dybde.

Snuteparti: Prominente værhårsputer.

Profil: Rett. "Roman nese". Umiskjennelig knekk.

Kropp: Smal.

Hale: Kort hale.

Føtter: Tær (untatt dewclaws) som ikke berører bordet.

Pels: Mangel på svak underull eller naken mage. Samlet jevnt lag.

Farge: Åpenlyse medaljonger.

FARGE (EMS-KODER)

a = Blue

d = Red

e = Cream

f = Black tortie

g = Blue tortie

n = Black

s = Silver, smoke

w = White

y = Golden

MØNSTER (EMS-KODER)

01 = Van

02 = Harlequin

03 = Bicolour

09 = Unspecified amount of white

11 = Shaded

12 = Shell, chinchilla

21 = Unspecified tabby pattern

22 = Blotched tabby

23 = Mackerel tabby

24 = Spotted tabby

25 = Ticked tabby